Prekomerno znojenje nog

Prekomerno znojenje imenujemo tudi hiperhidroza. Gre za zelo neprijetno težavo, saj se rada ponavlja, spremlja pa jo lahko tudi neprijeten vonj. 

Vzrokov za prekomerno potenje je več: lahko je konstitucijska lastnost vsakega posameznika, lahko je vzrok psihološkega izvora (stres, strah ipd.), lahko tudi zaradi prekomerno uživanje alkohola in nikotina, zaradi pretirano začinjene hrane lahko pa tudi kot posledica drugega obolenja. Vzrok je lahko tudi nosečnost in klimakteriju.

Potenje ima dve funkciji in sicer telo s potenjem regulira temperaturo in iz telesa se z znojenjem izločajo tudi škodljivi in nepotrebni ostanki presnove, ki pa se v stiku z zrakom začnejo razkrajati, kar pogosto zaznamo kot neprijeten vonj.

Zaradi prekomernega potenja lahko nastanejo resne težave kot so izpuščaji, razjede, vnetja. Mokra in topla stopala so idealni pogoji za nastanek glivic na koži in nohtih. Če kljub zadostni in redni osebni higieni potenja ne morete obvladovati, svetujemo posvet z zdravnikom dermatologom.

Dermatologi svetujejo redno nanašanje pudra v prahu po osušitvi podplatov, nošnjo bombažnih nogavic, pogosto menjavo nogavic in primerna, kvalitetna, obuvala, iz naravnih materialov (npr. iz usnja). Obutev naj bo kvalitetna, iz naravnih materialov ali zelo zračnih umetnih materialov. Za zmanjšanje potenja se priporočajo tudi izmenične toplo-hladne kopeli in kopeli z dodatki snovi (soli), ki zavirajo potenje. V specializiranih trgovinah in lekarnah je na izbiro veliko izdelkov za nego (mazila, posipi, razpršila), ki pomagajo blažiti in odpraviti prekomerno potenje stopal.

 

 

Prekomerno znojenje stopala

15. Junij 2021