Žulji

Težko bi našli kakšnega človeka, ki se ne bi vsaj enkrat v življenju srečal z neprijetno posledico tesnih čevljev ali dolgotrajne hoje, žulji na nogah. Najbolje jih je preprečiti, če pa nastanejo pa je pomembno, da jih znamo pravilno sanirati saj lahko okužbe samo podaljšajo zdravljenje.

Žulji nastanejo zaradi drgnjenja zgornje plasti kože ob površino (največkrat obutev). Na poškodovanem mestu pod kožo se začne nabirati limfna tekočina. Večja kot je sila, hitreje žulj nastane.

Ko se nam naredi žulj, kožo čimprej osvobodimo pritiska – se sezujemo oziroma preobujemo. Na njegovem dnu bo začela nastajati nova koža, tekočina se bo postopoma vpila, povrhnja koža pa se bo posušila in olupila. Žulja ne prediramo, saj mehur s tekočino služi kot naravna zaščita za novo kožo. Oskrba žuljev ni zahteven postopek, pomembno je le, da je pribor, ki ga pri tem uporabljamo, sterilen, da ne pride do morebitnih okužb. Zelo učinkoviti so obliži s hidrokoloidno tehnologijo, ki zmanjšajo bolečino zaradi pritiska in trenja in omogočijo optimalno vlažno okolje za celjenje, zato se žulj hitreje zaceli. Obliž pustimo na žulju več dni in ga zamenjamo, ko se sam odlepi.

Tudi domači pripravki zelo izboljšajo celjenje poškodovane kože.  Na mesto žulja lahko večkrat vtrete za čajno žličko limoninega soka, žličko posušenih kamilic in strok česna, mešanica deluje antiseptično in hitro obnavlja kožo. Nadvse primerna so tudi ognjičeva mazila ali blagodejna aloe vera.

Zelo pomembno je nositi široko, komfortno ortopedsko obutev iz naravnih materialov.

Žulji

Objavil

Jaka Hanželič, dipl. ort. in prot.
15. Junij 2021